В повечето страни има различни образователни институции и почти всеки

...
 В повечето страни има различни образователни институции и почти всеки
Коментари Харесай

Любопитно за училищата по света

 В множеството страни има разнообразни просветителни институции и съвсем всеки човек на планетата е приключил, към момента посещава или занапред ще стартира да върви на учебно заведение. Затова е много любопитно какви особености в методите на преподаване и организацията на образователния развой съществуват в школата по света.

 Съвременният човек асоциира учебното заведение с часове по роден език, математика и други значими за общото развиване предмети. Думата " школо " обаче идва от гръцката " сколе " и значи отмора, свободно време. В древността точно в школата се събирали хора, които желали да водят беседи и полемики. Любопитно е също, че в Елада  " възпитател " (от гръцки - водещ детето) наричали най-верния и лоялен плебей, на който доверявали да съпровожда отрочетата на стопанина до школото и назад.

 Знае се, че първите учебни заведения у нас - Преславската и Охридската книжовна школа, са учредени през IX век от княз Борис при идването на учениците на Кирил и Методий. Целта е била ограмотяването на българските духовници с новата писменост. Но също така в Охрид св. Климент е преподавал и други познания, които са били значими за елементарния живот, да вземем за пример по какъв начин се облагородяват плодни овошки.

 За най-старото школо в света се счита мюсюлманският университет Карауин във Фес (Палестина), основан през 859 година н. е. Интересен е фактът, че в 123 страни образователната година стартира на 1 септември, в България, както е известно, на 15 септември, в 43 страни - на 1 януари, а в 16 - на 1 март. Учениците в Съединени американски щати, престъпили за първи път прага на учебното заведение, дават клетва за честност към страната си, като държат ръка в региона на сърцето. Преди 1942 година жестът е малко по-различен и припомня нацистки привет, по тази причина се взема решение да се промени. Петобална система за оценяване е публикувана в Русия и в Чехия, единствено че в страната, известна със мощно развита пивоварна промишленост, най-високата оценка не е петица, а единица. Във Франция пък отличници са тези, на които им пишат двайсетица. В Китай работи стобална система (оценки, по-ниски от 60, се считат за незадоволителни), а в учебните заведения на Норвегия не пишат никакви бележки до осми клас. В Чехия пък няма учители, които преподават единствено един предмет, педагозите са задължени да са способени по няколко дисциплини. Най-многобройното учебно заведение в света се намира в Индия и е посещавано от 28 хиляди деца. Най-скъпо е да получиш обучение в британската " Международна школа за лейди и джентълмени " - единствено един месец образование в нея коства съвсем 80 хиляди паунда.

 Във Англия също по този начин е позволено да се приказва единствено на верен книжовен език, даже думата " поздрав " е неприемлива. Целта на тази възбрана е да се увеличи културата на речта и да се усили благосъстоянието на употребяваната от учениците лексика. Във Финландия в часовете при децата влиза освен учителят, само че и неговият асистент. Особеното е, че те нямат право да извикат на дъската ученика, в случай че той не желае. Обяснението на този проблем наподобява разумно: счита се, че не трябва да се показват обществено нечии дефекти, в това число и когато се касае за зле квалифициран урок или ненаправено домашно. Интересно е също, че учениците след всеки час  са задължени да напущат постройката на школото, без значение от това какво е времето на открито.

 Любопитно е, че най-дългият урок е траял 54 часа. Австралийската професорка по биология Мари Бароуз е изнесла лекция пред 26 възпитаници от 15 до 17 април през 2003 година в държавното висше учебно заведение Лейдли (Куинсланд).

 В Китай преди часовете наложително се прави гимнастика, на която, без значение от метеорологичните условия, участва цялото учебно заведение, без изключение. Децата също по този начин два пъти на ден си вършат масаж на лицето. В някои школа в Поднебесната империя преподавателите позволяват на учениците си да подремнат напряко върху чиновете, уверени, че по този метод дребните по-добре ще усвоят урока. След края на занятията никой не тича към вратата на учебното заведение, а всички стигат да портата проведено, под строй, по-късно в един глас се сбогуват с учителя и едвам тогава напущат школото и се разотиват по домовете. Зимната почивка в Китай продължава от края на декември до началото на февруари. Малцина са наясно, че в белгийските учебни заведения на децата са сервирали бира, която по-късно е заменена с лимонада. Напоследък все по-сериозно се обмисля възобновяване на традицията на учениците да се сервира кехлибарената напитка, тъй като тя е много по-полезна от газираните сокове.

 В Япония повече от половината преподаватели са мъже, в учебните заведения няма стол и децата хапват напряко на чина. Обучението в кубинските школа се съчетава с трудова активност и интензивно се натъртва на професионалната ориентировка на децата. Учениците от града наложително за 5-7 седмици работят в селскостопански предприятия. В Бразилия децата стартират учебно заведение в 6 сутринта и свършват в 12 ч. След това учениците би трябвало да се приберат у дома и да споделят обяда (най-важното хранене за деня) със фамилията си. А в Мексико учениците вървят на учебно заведение освен от понеделник до петък, само че също и в събота, тъй като тогава имат свободноизбираема подготовка. Директорът на учебно заведение в Швеция има правото да реалокира дете в по-горен клас по средата на образователната година.

Най-дълго учещият човек в света е от Обединеното кралство. Робърт Кронин посещавал школото 52 години и приключил образованието си на 72. За ирландските възпитаници от 6 до 15-годишна възраст учебното заведение е наложително.  Студентите обаче имат право да не участват на всички занятия в университета. В Съединени американски щати пък родителите може да бъдат задържани, в случай че децата им не вървят на учебно заведение. В някои школа с изключение на междучасие има и специфична отмора, по време на която учениците пият мляко (т. нар. Milk Break). В Америка съществува традиция да се подаряват ябълки на учителите, която датира от ХVI век и идва от Дания, където родителите плащали на възпитателите на децата си с храна. Ябълките се считали за най-ценен плод, защото били доста скъпи и сложни за бране, а учителите не можели да си ги купят със заплатите си.

И най-после нещо окуражаващо и положително: съгласно огромно изследване, извършено в страните от целия свят, 70% от всички деца обичат да вървят на учебно заведение.

 

Инфо: www.duma.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР